Qui ha de pagar l’IBI si la propietat es ven a meitat d’any?

L’IBI és l’impost sobre béns immobles, el qual grava la propietat de cases, pisos o finques en un any fiscal determinat.

Aquest impost, que ha registrat pujades els darrers anys, ha suposat un esforç econòmic per a moltes famílies. Per això, és normal que, en cas de compravenda, et preguntis qui paga l’IBI. I és que pot ser bé un estalvi o una despesa important per a la teva economia familiar.

En aquest article us expliquem qui paga l’IBI i on es paga, perquè surtis de dubtes.

 

Qui paga l’IBI en cas de compravenda?

L’IBI és un impost que tot propietari d’un bé immoble –pisos, cases, locals comercials i finques– ha de pagar anualment. Aquest es calcula sobre el valor cadastral de l’habitatge, aplicant-hi un coeficient prèviament aprovat pels Ajuntaments.

Per saber qui paga l’IBI, cal entendre que aquest impost grava la propietat i el dret d’ús, i correspon al propietari administratiu de l’immoble. Aquest impost entra en vigor l’1 de gener de cada any, per la qual cosa el responsable serà el propietari en aquell moment, sense perdre la responsabilitat encara que transmeti l’immoble el mateix any fiscal. Dit d’una altra manera, no importa en quin moment de l’any es produeixi la venda de l’immoble: l’impost l’abona qui en tenia la titularitat l’1 de gener. Si hi ha diversos propietaris, es pot dividir el seu abonament entre cadascun.

 

 

Puc transferir l’impost al propietari nou?

Tot i que aquest impost és responsabilitat del propietari per al començament de l’any fiscal a pagar, el venedor té dret a traslladar una part d’IBI al comprador que sigui proporcional pels dies pendents des de la compravenda fins a final d’any. Això tret que s’hagi pactat expressament el contrari.

Aquesta responsabilitat es va establir a Sentència del Tribunal Suprem, emesa el 15 de juny del 2016. Així, l’impost el suportarà cadascuna de les parts en funció del temps que siguin amos de l’immoble l’any.

Aquesta sentència no és contrària al fet que al contracte oa l’escriptura pública de compravenda el venedor i comprador pactin qualsevol fórmula de pagament de l’IBI. Tot i això, aquests pactes no produeixen efecte davant de l’Administració tributària, per la qual cosa sempre tindrà el caràcter d’obligat al pagament de l’impost aquell qui fos propietari de la finca el primer dia de l’any fiscal.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *