10 consells per a estalviar amb la factura de la llum

Primer de tot, hem d’analitzar la factura de la llum i veure els hàbits de consum.

Tanmateix, us expliquem quins factors hem de tenir en compte per estalviar amb la factura de la llum.

1. Els nous trams horaris.

I quins són aquests trams horaris? Els nous trams horaris són tres: punta, pla i vall. El més car (hora punta) és al matí, entre 10 i les 14 hores ia la tarda a la nit entre les 18 i les 22 hores. L´hora plana és al matí de 8 a 10, a la tarda de 14 a 18 ia la nit de 22 a 24 hores. El més barat (hora vall) és entre les 0 i les 8.

Per exemple, si poseu una rentadora a les 9 del matí estalviareu més que si ho feu en hora punta. També es consideren període “vall” els caps de setmana i els dies festius d’àmbit nacional.

Consumir en hores vall, quan el preu de la llum és més baix, és una font d’estalvi que pot ajudar-vos a gastar menys.

 

2. Control òptim de la temperatura.

Per exemple, mitjançant un termòstat programable. És un aparell encarregat de regular la temperatura de les habitacions d’un habitatge. Podeu ajustar la temperatura a les vostres necessitats: dia/nit, caps de setmana, viatges, etc.

La temperatura ideal per a una llar oscil·la entre els 20-23º durant el dia i els 15-17º a la nit. A l’estiu, perquè no hi hagi un increment de preu exagerat amb l’ús de l’aire condicionat, heu d’ajustar la temperatura entre 10 i 25 graus.

Un gran idea és programar l’esmentat termòstat perquè la calefacció o aire condicionat s’encengui una mica abans d’aixecar-vos o d’arribar a casa.
Recomanem apagar la calefacció o l’aire condicionat una hora abans de sortir de l’habitatge. D’aquesta manera, la calor i el fred romandran a la vivenda i podeu apagar abans els aparells.

 

3. La llum solar.

Podeu fer servir la llum solar per al vostre benefici. Per exemple, tenir les persianes aixecades per aprofitar al màxim les hores de sol. Així aconseguireu no encendre les llums de la vivenda.

Un altre consell és, sempre que l’orientació de la casa ho permeti, treure’n el màxim rendiment a la llum del sol. Situant taules d’estudi i àpats a zones properes a les finestres per guanyar llum natural.

 

Estalvi llum a interiors

4. No a les llums enceses.

Si esteu en un altre espai de la llar, recordeu apagar els llums que ja no esteu utilitzant.

Apagueu la llum un cop sortiu d’una habitació. Abans de sortir de casa, assegureu-vos que no hi ha cap llum encesa.

5. Bombetes de baix consum.

Les bombetes LED són una inversió, encara que siguin més cares, estalviareu en el futur tant en la durada com a la factura de la llum. Consumeixen al voltant d’un 80% menys que les bombetes tradicionals i la seva vida útil és entre 8 i 10 vegades més gran que la de les bombetes halògenes.

A part cal dir que són ecològiques.

 
6. Electrodomèstics eficients.

Si heu de canviar algun electrodomèstic, trieu aquells marcats com a eficients a l’etiqueta energètica, com les A+, A++ o A+++. Encara que puguin semblar més cars, és una inversió, ja que en un futur esteu estalviant en llum i en vida útil de l’electrodomèstic.

 
7. Bon ús dels electrodomèstics.

Utilitzar correctament els electrodomèstics de casa pot ser clau:

  • Rentadora i Rentavaixelles: Si no necessiteu aigua molt calenta, renteu a temperatura baixa. Podeu estalviar-vos fins a un 55% a la factura. També utilitzar programes de rentat curt i ecològic.
  • Utilitzeu el rentaplats, la rentadora o l’assecadora quan estiguin carregats completament. Podeu assecar la roba amb la llum natural del sol per evitar fer servir l’assecadora.
  • Referent al frigorífic, tenim diversos punt:. Aquest aparell és el que consumeix més llum…
    • Regular la seva temperatura interior entre 3º i 7º.
    • Eviteu que acumuli gebre.
    • Manteniu la part posterior ventilada i sense pols.
    • Tingueu la nevera plena o llavor. Com més buida està, més energia es farà servir per mantenir els graus fixats.
    • Optimitzeu la temperatura tant del frigorífic com del congelador. No obriu el congelador en repetides ocasions.
  • Les encimeres d’inducció consumeix menys llum que les  de vitroceràmica.
  • Quan utilitzeu el forn, no el preescalfeu si no és necessari. Eviteu obrir-lo fins que no finalitzi la cocció per no tenir més despesa d’energia.
  • És important aprofitar la calor residual que poden desprendre les cuines. Tant el forn com la vitroceràmica es poden apagar abans d’hora i fer servir aquesta calor per acabar de cuinar.
  • Si heu de reescalfar el menjar, millor utilitzar el microones en lloc del forn.
  • Com més petit sigui el recipient sobre el que cuinaràs, millor. L’ús d’una tapa sobre el recipient de cocció ajuda a no malgastar calor.
  • Quan bulliu aigua per cuinar, escalfeu només la quantitat necessària.
  • Es desaconsella apagar el termo elèctric, ja que quan està encès permet mantenir l’aigua a una temperatura estable.

Canviar les bombetes

8. No al stand-by.

Alguns electrodomèstics i aparells electrònics que habitualment deixem en mode stand-by:

  • L’ordinador: Procureu mantenir l’ordinador apagat (no en suspensió) durant la nit.
  • Els telèfons mòbils: Carregueu el mòbil només el temps necessari. Eviteu carregar-lo durant tota la nit. D’aquesta manera a més d’estalviar llum no fareu malbé la bateria.
  • Altres dispositius: Mantingueu desendollats la resta de dispositius que no estigueu utilitzant, com el televisor o la climatització. La forma més còmoda és usant una regleta amb interruptor.
  • El mode stand-by o”fals apagat” pot suposar fins al 10% del consum de llum en un any. Així que minimitzeu el nombre de dispositius endollats constantment.

 

9. Potència de la llum.

Part de la factura de la llum és la potència contractada. És probable que tingueu marge per baixar la potència.

No obstant, aneu amb compte amb disminuir-la molt per estalviar llum, ja que pot ser que salti la llum  i no pugueu tenir diversos electrodomèstics encesos alhora.
La companyia distribuïdora us cobrarà per pujar-la i per baixar-la, així que abans de canviar la potència, ho hem de tenir clar. Millor parlar-ho amb un professional.

 

10. Casa intel·ligent.

Podem utilitzar molts avenços tecnològics per fer un ús eficient dels aparells electrònics i estalviar llum, com ara:
Endolls intel·ligents: Es controla tant l’encesa com l’apagat dels aparells connectats a aquests endolls a través d’un comandament o aplicació mòbil.

Sistemes de climatització eficients.

Sensors de presència per a la il·luminació.

Bombetes intel·ligents per al control de la intensitat.

Instal·lacions que pugen i baixen persianes segons les necessitats de llum.

Els sistemes de control intel·ligent poden arribar a economitzar fins a un 50% el consum de llum, optimitzant la il·luminació, l’aigua calenta, la calefacció o l’aire condicionat.

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *